Aquariuminrichting

Stap 1: Een leeg aquarium

aquarium-inrichting-hans-2Plaats het aquarium zo in de kamer dat het zonlicht geen invloed heeft. Direct zonlicht stimuleert namelijk de algengroei in een aquarium. We beginnen altijd met de bodem van het aquarium en reinigen eerst het grind of zand voor het aquarium. Een laagje van enkele centimeters is voldoende. Vervolgens kan het aquarium gevuld worden met water. Aan dit water wordt een waterverbeteraar en bacteriën toegevoegd voor een goed biologisch evenwicht. Wij adviseren daarvoor Aquatan en Nitrivec. Nu kan het filtersysteem en de verwarming geplaatst worden. Voor een gezelschapsaquarium is het raadzaam de temperatuur in te stellen op 25 á 26 graden Celsius.

Stap 2: Het inrichten

aquarium-inrichting-hansVoor het inrichten van een aquarium kunnen we gebruiken maken van verschillende materialen zoals hout, stenen en voornamelijk planten. Van de planten die al wortels hebben is het verstandig de wortels in te korten. Dit stimuleert de wortelgroei van de planten. Van stengelplanten is het aan te raden om de onderste bladeren te verwijderen. De kale ‘bladknopen’ die nu ontstaan moeten onder het grind komen. Op deze knopen zal de plant vervolgens wortels gaan vormen.

Stap 3: De eerste vissen

Nadat het aquarium volledig is ingericht is het aan te bevelen om te wachten voordat de eerste vissen in het aquarium uitgezet worden. De juiste bacteriën moeten zich eerst kunnen vermenigvuldigen. Nadat het water getest is, vrij is van ammoniak en nitriet, kunnen na circa 2 weken de eerste vissen uitgezet worden. Onafhankelijk van de inhoud van het aquarium wordt altijd begonnen met een klein aantal vissen, dit omdat het biologisch evenwicht zich moet aanpassen.

Stap 4: De resterende vissen

Ongeveer 2 weken nadat de eerste vissen uitgezet zijn kunnen de volgende vissen uitgezet worden. Wederom met een klein aantal en blijf dit herhalen totdat het aantal bereikt is wat in uw aquarium maximaal mogelijk is.

Gouden regel: METEN IS WETEN!
aquarium-hans