Helofytenfilter

helofyten-planten Het filtergedeelte van een helofytenfilter wordt gevuld met lavasubstraat. Na veel experimenten bleek lava het beste substraat te zijn. Lava is een poreus gesteente waar veel nuttige bacteriën aanhechten en helofyten (moerasplanten) goed in groeien. Lava is verkrijgbaar in allerlei soorten met verschillende eigenschappen. Een speciaal door de Watermolen op zijn speciefieke oppervlak geselecteerd lava wordt in een buitenlandse groeve gewonnen. Het zwemwater wordt door de lava gepompt waar zich biologische processen afspelen. Anaërobe en aërobe bacteriën gaan de afvalstoffen die in het water zitten op natuurlijke wijze te lijf en zetten dit om in methaan en nitraat. Het methaan verdampt uit het filter en het nitraat houden we over. Dit nitraat (voedingsstof) wordt door de helofyten (waterplanten) opgenomen als voeding. Voor zwemvijvers is een speciale groep helofyten noodzakelijk. Wij hebben hier veel ervaring mee en mede door onze eigen kwekerij hebben wij een uitstekende combinatie weten te ontwikkelen. Deze planten worden één á twee keer per jaar gesnoeid. Op deze manier wordt het nitraat uit het zwemwater verwijderd.

Mönch®filter
helofytenfilter-pl
Langdurig onderzoek heeft geleid tot innovatie op het gebied van helofytenfilters. Uniek is onze Mönch®filter door zijn speciale doorspoelfunctie. Mönch (monnik) is tevens een eerbetoon aan de grondleggers van het helofytenfilter. In de vroege middeleeuwen zijn Duitse monniken gestart met het kweken van vis in afgesloten vijvers. Zij ontdekten dat de waterkwaliteit aanzienlijk beter was in vijvers waarin planten groeiden. Naar jarenlang onderzoek (monnikenwerk) kwamen zij er achter, welke planten en hoe te gebruiken, voor een zo goed mogelijke waterkwaliteit.

Het gepatenteerde filter is uniek door het door ons ontworpen doorspoelsysteem. Hooguit 1 x per jaar moet het filter doorgespoeld worden. Het filter kan niet meer verstoppen of dicht slibben. En moet dus niet, in tegenstelling tot andere zwemvijvers, om de drie jaar helemaal leeggehaald en schoongemaakt worden. U bent dus nu verzekerd van een altijd kraakheldere gezonde vijver. Daarnaast is het doorspoelen eenvoudig en vergt weinig tijd. Nog een pluspunt is: dat het water uit het zwemgedeelte van de vijver via bodemafvoeren rechtstreeks in het filter wordt gepompt, waardoor de bodem van het zwemgedeelte schoon blijft.