Siervijver

Prachtige siervijvers aanleggen

Een siervijver is een aantrekkelijke biotoop met een mooie, door de zon weerkaatste, waterspiegel. Waar waterplanten en siervissen in vertoeven.

Aanleg siervijver

Vuistregels voor de siervijver.

  • De minimale diepte van de vijver moet 70 tot 80 cm zijn, want dan kunnen de vissen er de winter in doorbrengen.
  • Zuurstofplanten, 4 á 5 per 1000 liter. Dit zijn de belangrijkste planten, zij nemen voedingsstoffen op en geven zuurstof af. Zij voorkomen dat het water groen wordt.
  • Andere waterplanten, op de plantenzones, vanaf 0 cm tot en met 40 cm diep, kleden het geheel aan.
  • De koningin van de vijver, de waterlelie, mag hierin zeker niet ontbreken.
  • Als het water na een paar weken, mooi helder en stabiel is mogen de vijvervissen uitgezet worden.
  • Aangeraden wordt niet meer dan 70 cm vis per 1000 liter vijverwater.

Water in de natuur heeft een zelfreinigend vermogen. Maar de “buiten” factoren zoals: te veel of te weinig zon of regen, te koud of te warm weer hebben wij niet in de hand. Ook de verhoudingen in de vijver zelf kunnen niet correct zijn, bijvoorbeeld te veel vissen of te weinig planten. Het plaatsen van een biologisch filter is een optie om 365 dagen per jaar over een heldere vijver te beschikken. Het filter, aangevuld met een UVC-lamp, zorgt ervoor dat het onderhoud van de vijver tot een minimum beperkt blijft.

De aanleg en het onderhoud van de vijver kunt u uitbesteden. De kosten van zowel de aanleg als onderhoud zijn in verhouding tot de grootte. Bij de aanleg is materiaalkeuze medebepalend voor de uiteindelijke prijs.